Насіння льону в лікуванні щитовидної, цукрового діабету та профілактиці раку?

Насіння льону в лікуванні щитовидної, цукрового діабету та профілактиці раку?

Насіння льону стає все більш популярною добавкою в нашій країні. Їх додають до йогуртів, випічки, сендвічів. Лляну олію можна використовувати для приготування заправок для салатів або збризкування страв. Але давайте розберемо, чи однозначно корисне лляне насіння. Як правильно заварювати лляне насіння для шлунка читайте за цим посиланням https://cbo.org.ua/yak-pravilno-zavaryuvati-llyane-nasinnya-dlya-shlunka/.

Що у них корисного?

Насіння льону є багатим джерелом незамінних жирних кислот, особливо у формі омега-3 жирних кислот. Медичний центр Університету Меріленду рекомендує людям з тиреоїдитом вживати від 1 до 1,6 г жирних кислот на добу.

Ці жирні кислоти сприяють нормальному виробленню гормонів і діють як протизапальні засоби. Одна столова ложка меленого насіння льону містить до 2 г омега-3 жирних кислот, що є денною нормою.

Насіння льону багате вітамінами групи B, клітковиною та лігнанами – фітохімічними речовинами, які можуть зміцнювати імунну систему та знижувати ризик захворювань. Насіння льону може покращити здоров’я травної системи, зменшити запалення, допомогти знизити рівень холестерину та знизити ризик серцевих захворювань, але для підтвердження цих переваг необхідні додаткові дослідження. Інші переваги лляного насіння включають зниження ризику розвитку серцевих захворювань, раку та діабету.

Продукти, що містять лляне насіння, є цінним джерелом клітковини, яка допомагає знизити ризик розвитку раку товстої кишки. Лляне насіння також полегшує запори та допомагає контролювати рівень цукру в крові у хворих на діабет.

Насіння льону в лікуванні щитовидної, цукрового діабету та профілактиці раку?

А протипоказання?

У день рекомендується з’їдати не більше двох столових ложок льону. Надмірне вживання лляного насіння може спричинити дискомфорт у травленні (діарею). У лляному насінні міститься ціаноген, який у надмірних кількостях ускладнює поглинання щитовидною залозою необхідної кількості йоду. Вагітним жінкам слід уникати лляного насіння, лляної олії та добавок із лляного насіння через м’яку гормональну дію.

Хоча більшість людей можуть безпечно вживати насіння льону, цей рослинний продукт може посилювати симптоми манії у людей, які страждають на біполярні розлади. Жирні кислоти омега-3 у насінні льону можуть розріджувати кров, збільшуючи ризик надмірної кровотечі у людей, які приймають препарати для розрідження крові.

Щоб уникнути небажаних ефектів від вживання лляного насіння, по-перше, використовуйте обсмажене насіння, а по-друге, подрібнюйте його. У сирому, несмаженому насінні можуть міститися токсини. А цілісні насіння можуть пройти через вашу травну систему неперетравленими, що означає, що ви втрачаєте їх поживні властивості. Молоте насіння льону засвоюється набагато легше.

Оставьте комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *